Reisverslag Fiona (september 2010)
x

Via internet vond ik het PAK Weeshuis Project op Zuid-Sulawesi en dit sprak mij meteen aan omdat je dag en nacht in het weeshuis verblijft. Ook tijdens mijn verblijf heb ik hier erg van genoten: wakker worden van de kinderen, samen ontbijten, zorgen dat ze hun tanden poetsen, met de jongsten naar school lopen, de oudsten na school helpen met huiswerk, ’s avonds voor het slapen gaan liedjes zingen en zorgen dat iedereen stil is en ga zo maar door.

Er zijn inmiddels ook een aantal dingen veranderd in het weeshuis. Zo werken nu Dita en Monica er. Dita zorgt voor het eten en is druk bezig met Engels leren. Monica is er meer om op de kinderen te letten en dankzij haar is er geen taalbarrière meer! De kinderen zelf spreken nog slecht Engels, maar Monica vertaalt veel en zo kan er toch goed gecommuniceerd worden. Ook Manaek komt regelmatig een kijkje nemen. Zij is erg ondernemend: als er iets moet gebeuren, gebeurt het gelijk. Daarnaast komt ze met een hoop goede ideeën waar zij hulp kan gebruiken.

Toraja zelf is ook prachtig: overal zijn rijstvelden en huizen op houten palen. Er is een heel speciale cultuur en Dita, Monica en Manaek vinden het heel leuk om dit te laten zien. Ik ben bijvoorbeeld mee geweest naar de kerk, traditionele bruiloften, een traditionele begrafenis en bovendien heb ik een nachtje bij Monica’s ouders gelogeerd: in een traditioneel huis. Al met al heb ik een geweldige tijd gehad en is dit een ervaring die ik iedereen kan aanraden.

Groetjes,

Fiona